Lån

Her finner du en oversikt over de vanligste og mest praktiske lånetypene, og ikke minst en veiledning slik at du raskere finner fram til det beste lånet for deg ved å bruke Advisas, en del av Sambla Group, metode.

  • Lån penger til lav rente
  • Lån fra 5000 til 600 000 kroner
  • Sammenlign lån fra 20 långivere

Låne penger

Det er mange forskjellige lånetilbud på markedet i dag. Og det er enda flere aktører som tilbyr dem.

Her finner du en oversikt over de vanligste og mest praktiske lånetypene, og ikke minst en veiledning slik at du raskere finner fram til det beste lånet for deg ved å bruke Advisas metode.

Hva er et lån?

Med lån tenker vi først og fremst på pengelån.

Du tar opp et lån fra en av myndighetene godkjent finansieringsinstitusjon, altså en bank eller lignende.

Lånet skal betales tilbake i løpet av en viss tid. Det kalles nedbetalingstid.

Du må betale renter for det beløpet du skylder til enhver tid. Dette er den prisen banken tar for å låne deg pengene.

I tillegg må du betale for bankens administrasjon av lånet. Det inkluderer som regel etableringsgebyr og månedlige termingebyr.

Utover dette er det en rekke forskjellige lån, som forbrukslån, billån og boliglån.

Søk det beste lånet gjennom Advisa

Fordelen med å søke akkurat ditt lån på Advisa er at vi sammenligner over 20 långivere for å kunne gi deg det beste tilbudet med de laveste rentene.

Det gjør at du sparer tid ved at du ikke behøver å søke mer enn ett sted, og at du gis mulighet til å få en mye lavere rente enn du ellers ville fått.

Er du i tvil om hvilket lån du skal velge, kan du alltid høre med våre kvalifiserte kunderådgivere.

Advisa har formidlet gode lån til over 263 000 lånsøkere over hele Norden. Søk lån hos oss og få de beste betingelsene.

Forbrukslån - lån til hva du vil

Det mest ukompliserte lånet du kan søke om er et forbrukslån.

Du trenger ikke å stille sikkerhet for et forbrukslån, og du kan stort sett bruke det til det du ønsker.

Rente på forbrukslån fastsettes individuelt for hver lånsøker fra den enkelte låneinstitusjon. Det kan derfor lønne seg å få søknaden behandlet flere steder.

På Advisa kan du søke om forbrukslån fra 5 000 til 600 000 kroner med en løpetid på inntil 5 år.

Refinansiering - samle flere lån

Refinansiering betyr at du tar opp et lån i den hensikt å bruke det til å innfri andre lån og gjeld du måtte ha.

Målet med en refinansiering er at du ønsker å spare penger ved å få lavere rente og færre gebyrer. For mange er det også mer oversiktlig når de får kun en långiver å forholde seg til.

Typiske dyre gjeldsposter det lønner seg å refinansiere er smålån og kredittkort. Det kan noen ganger også være fornuftig å inkludere andre forbrukslån og fakturagjeld (som en ubetalt strømregning du har problemer med).

Du kan få en nedbetalingstid på 15 år når du refinansierer.

Advisa samarbeider med flere långivere som kan gi gunstige tilbud på refinansieringslån.

Billån - realiser drømmen om ny bil

Billån er lån spesielt dedikert til å finansiere bilkjøp. Tilsvarende lån kan brukes til kjøp av andre kjøretøy, som motorsykkel eller caravan.

Et tradisjonelt billån krever sikkerhet i kjøretøyet. Jo mer egenkapital du skyter inn, desto lavere rente kan du fåt.

Långiver kan kreve at det tegnes kasko eller delkasko forsikring på bilen du kjøper. De skal også godkjenne et eventuelt videresalg så lenge de har pant i bilen.

Du kan også søke om lån uten sikkerhet for å kjøpe bil. Da slipper du disse rådighetsbegrensningene.

Lån uten sikkerhet - du velger formålet

Lån uten sikkerhet betyr at du ikke behøver å stille pant for å få lånet. Et eksempel på lån med sikkerhet er et vanlig boliglån. Betaler du ikke her, vil långiver kunne kreve at boligen selges for at lånet innfris.

Lån uten sikkerhet vil ha høyere rente enn et lån med sikkerhet. På den andre siden vil du ha mer frihet til hva du vil bruke det til enn med et lån som er bundet opp til et bestemt kjøp.

På Advisa finner du et stort utvalg av långivere som tilbyr lån uten sikkerhet til gunstige renter. Søk lån i dag og få tilbud fra samtlige. Deretter sammenligner du tilbudene. Rask behandling av lånesøknaden er et must. Noen ganger er det slik at du trenger å låne penger fort.

Advisa har skjært bort alle unødvendige og tidkrevende deler av søknadsprosessen. Du skal være sikret å få raske svar fra alle våre långivere før du tar en avgjørelse.

Du vil normalt få svar samme dag eller dagen etter at du søkte. Du signerer med BankID på nett, og pengene vil være på din konto i løpet av 2-3 virkedager..

Boliglån - bedre å eie enn å leie

Boliger blir dyrere og dyrere. Det er de færreste som har pengene klare på konto til å kjøpe seg et sted å bo.

Boliglån karakteriseres ved at de har sikkerhet i boligen du kjøper. De har også hatt historisk lav rente de senere årene. Boliglån gis først og fremst av de store bankene og sparebankene.

Har du nedbetalt en del på boliglånet, er det mulig å låne den opp ytterligere. Det kan være du trenger penger til oppussing eller ønsker å refinansiere annen gjeld du har.

Hvordan søke lån

Alle som har fylt 18 år kan søke om lån i Norge.

Søknaden sendes inn elektronisk via et søknadsskjema som du finner her på Advisa. Her oppgis personalia og opplysninger om inntekter, utgifter, formue og gjeld.

Disse tallene er grunnlaget for en kredittvurdering av deg. Denne vurderingen gir svar på om du får lån, hvor mye du kan i lån og som regel også hvor høy rente du får på lånet.

Hvis du får avslag på lånet i første omgang, kan du styrke søknaden ved å legge til en medsøker, si opp kredittkort du ikke bruker eller ta en ekstrajobb for å få mer inntekter.

Bemerk at en betalingsanmerkning i de fleste tilfeller er en direkte avslagsgrunn. Den bør derfor vekk før du sender lånesøknaden. Anmerkningen skal slettes ved betaling av kravet.

Forbrukslån på dagen

Forbrukslån er lån uten sikkerhet, i motsetning til for eksempel boliglån hvor boligen selv tjener som sikkerhet.

Søker du lån uten sikkerhet på dagen, er det noen ting du bør kjenne til som er spesifikke for disse lånene.

Det inkluderer

  • fastsetting av rente
  • lånebeløp
  • nedbetalingstid

Renten

Lån på dagen uten sikkerhet vil ha høyere rente enn boliglånet ditt. Det er prisen banken tar for å gi lån uten et pant eller annen sikkerhet som kan realiseres dersom du ikke betaler.

Men det er også store forskjeller på lånerente du kan bli tilbud på et forbrukslån!

Det er en vurdering av din personlige økonomiske situasjon (kredittvurdering) som avgjør hvilken rente den enkelte bank velger å gi deg på lånet ditt. (Les mer om kredittvurdering under avsnittet Slik vurderer banken søknaden din).

Kredittvurderingen kan imidlertid gi ulike utslag hos de forskjellige långiverne. Du vil ofte få lavere rente et annet sted enn hos akkurat den første og beste banken du søker i.

Derfor bør du søke flere steder samtidig. Advisa gjør den jobben for deg ved å videreformidle din ene søknad til oss til våre over 20 samarbeidende banker og kredittinstitusjoner.

Lånebeløpet

Det er opptil den enkelte långiver å vurdere om du kan få lån utbetalt på dagen. Det er en del av kredittvurderingen.

Det høyeste lånet du kan få uten sikkerhet er satt til 600 000 kroner hos de fleste långivere.

Det er også offentlige føringer på at kredittinstitusjoner ikke bør gi lån som fører til at den totale gjeldsbelastningen overstiger 5 ganger brutto årsinntekt hos lånsøkeren.

Det betyr at dersom du har 600 000 kroner i årslønn, kan du maksimalt ha en totalgjeld på 2,5 millioner, inkludert boliglån og studielån.

Bankene kan imidlertid fravike denne regelen for en mindre del av sin utlånsportefølje. Har du ellers god betjeningsevne, kan du fortsatt søke.

Nedbetalingstiden

Nedbetalingstiden på lånet ditt er det som avgjør hvor mye du skal betale per måned. Desto lenger nedbetalingstid, jo lavere blir det månedlige terminbeløpet. Du bør derfor ta en grovregning på hvor mye du kan betale på lånet, og så be om en løpetid som passer med dette.

Samtidig bør du være oppmerksom på at de totale lånekostnadene øker med lengre betalingstid. Rentene vil jo påløpe i tilsvarende tid.

For et forbrukslån på dagen er det imidlertid en maksgrense på fem år. Denne kan unntaksvis fravikes av långiver dersom du får betalingsproblemer underveis.

Dersom lånet skal brukes til refinansiering av annen gjeld, har du mulighet til å få en nedbetalingstid på inntil 15 år.

Smålån på dagen

Smålån er som regel også lån uten sikkerhet, men på mindre beløp. Det er ingen fast grense på hva som kan defineres som smålån, men de fleste långivere bruker begrepet om lån under 50 000 kroner.

Det er også som långivere som tilbyr mikrolån og sms-lån på dagen. Dette er gjerne smålån i det nedre spekteret.

Det er ingen formelle forskjeller på smålån og vanlige forbrukslån, men i praksis vil mindre lån ha høyere rente og kortere nedbetalingstid.

Långivere vil ofte reklamere at du får penger raskt når du søker om smålån. Det betyr imidlertid ikke at de slurver med den før omtalte kredittvurderingen. Den kan kanskje gå smidigere ettersom et lite lån ikke vil belaste økonomien din nevneverdig, men det vil fortsatt sjekkes blant annet om du har en betalingsanmerkning.

Boliglån på dagen

Du kan nok ikke regne med å låne penger på dagen når du skal kjøpe bolig. Til det er det en rekke formaliteter og godkjenninger som må gjøres.

I tillegg til bankenes kredittvurderinger og utbetalingsrutiner kommer også en vurdering av og notering av pantet.

Du må også først finne boligen du vil kjøpe, og gå gjennom en budrunde. I slike tilfeller er det vanlig først å søke om et lånetilsagn. Det betyr at kredittvurderingen er unnagjort og at du vet hvor mye du kan få låne. Det som gjenstår er at banken godkjenner pantet.

Ved endelig godkjenning må banken også sikre at andre heftelser på boligen blir slettet ved utbetaling, og at deres pant blir notert på ønsket prioritet. Dette krever litt koordinering som må ordnes av eiendomsmegler.

Banken vil foreta utbetaling direkte til selgeren når lånet endelig er godkjent.

Boliglån vil ha lavere renter og muligheter for lengre nedbetalingstid enn smålån og andre lån uten sikkerhet.

Fordeler og ulemper med lån på dagen

De fleste kredittinstitusjoner reklamerer ikke med lån på dagen. Normalt bør et låneopptak være en gjennomtenkt beslutning. Å ta opp en lån på impuls til noe du egentlig ikke trenger, er ikke det.

Forbrukerrådet er heller ikke veldig glad hvis bankene annonserer at de gir lån på dagen. Det senker terskelen for å ta opp lån man ikke trenger, og medfører at gjelden i private husholdninger øker.

Det er likevel tilfeller det er helt rasjonelt, og kanskje rett og slett nødvendig med en rask kreditt. Under lister vi opp noen typiske situasjoner hvor folk tar opp lån for å få penger utbetalt på dagen.

Bilen må på verksted

Mange av oss er avhengig av et fremkomstmiddel i det daglige. Dersom det skjer noe med bilen blir det totalt sammenbrudd. Kjøring til jobben, handling, henting og bringing av barn blir et problem. Alternativet kan være bruk av drosje med tilhørende kostnader.

Bilen bør altså fikses så fort som mulig, og verkstedene gir ikke kreditt. I slike tilfeller er det nyttig å ha lett tilgang på lån.

Hvitevarene går i stykker

Kjøleskap, komfyr, vaskemaskin og fryser har normalt en fem års garanti. Blir de eldre enn dette er det ikke alltid det lønner seg å reparere dem.

Hvitevarer er noe vi normalt ikke kan klare oss uten. Maten blir ødelagt, klærne forblir uvasket og du må kjøpe måltider på restaurant. Den billigste løsningen er å kjøpe nytt så fort som mulig. Har du ikke de nødvendige midlene på konto, trenger du lån. En buffer mot uforutsette utgifter Noen er svært bekymret for at en uforutsett kostnad skal velte hele budsjettet. Det kan være et av eksemplene ovenfor, som hvitevarer som går i stykker eller biler som må på verksted. Det kan også være en sjokkerende strømregning som forfaller like før julehandelen tar til.

For enkelte er det en trygghet å ha pengene klare dersom dette skulle oppstå, i stedet for å søke om et lån når det skjer. Det er imidlertid ikke så veldig økonomisk å låne for å sette på en bruks- eller sparekonto med en innskuddsrente som er lavere enn den du har på lånet du betaler på.

Da er det bedre å søke om lån på dagen det øyeblikket situasjonen oppstår..

Et godt tilbud

Det kan du hende du kommer over et godt tilbud av tidsbegrenset art. Det kan være drømmeferien som blir annonsert i akkurat det rette øyeblikket, eller det kan være et kupp på hagemøbler fordi kjøpesenteret vil kvitte seg med varer før vintersesongen.

Forutsatt at dette er noe du ville brukt penger på uansett, er det fullt berettiget å ta opp et raskt lån til formålet.

Slik vurderer banken lånesøknaden

For å ha et visst innsyn i tidsbruken ved søknad, og for å forstå at det ikke alltid er mulig med kreditt lån på dagen, må vi vite hvordan bankene jobber.

Det begynner med mottaket av din søknad, som i dag normalt skjer på nett. Systemet vil ofte gi deg beskjed umiddelbart dersom det er noen mangler i søknaden som må fikses.

Likevel er det lurt å være litt ekstra oppmerksom i tiden etter innsending i tilfelle det blir bedt om ytterligere opplysninger. Rask respons fra deg gir kortere behandlingstid.

Deretter vil det bli foretatt en kredittsjekk. Det betyr en vasking av dine opplysninger opp mot det som registrert på deg hos skatteetaten, i gjeldregistrene og hos kredittopplysningsbyråene. Det sistnevnte inkluderer informasjon om du har betalingsanmerkninger.

Kredittsjekken ender i en kredittscore. God score betyr at du får det lånebeløpet du søker om til en relativ god rente. Lavere score gir lavere lån, høyere rente og i enkelte tilfeller også avslag.

Det fleste av disse prosessene er automatiserte, Det betyr at det skjer ganske umiddelbart etter at du har søkt.

Raskere utbetaling med BankID

En faktor som gjør at folk kan få lån mye raskere i dag er muligheten til å signere med BankID.

Det betyr at du ikke lenger må undertegne et gjeldsbrev i to vitners nærvær. Den innlagte koden i BankID identifiserer deg greit som person og forplikter deg likeledes

Prinsipielt ikke er noe i veien for å gi deg lån på minuttet etter at banken har mottatt denne. De fleste reserverer seg likevel med at utbetaling kan skje neste virkedag etter at denne formaliteten er oppfylt.

Lån på dagen med betalingsanmerkninger

Det er mange som spør om de kan få lån dersom de har betalingsanmerkning. Det klare utgangspunkt hos så godt som samtlige långivere er at de vil gi avslag på et nytt lån dersom man har en slik anmerkning.

Det blir ofte et spørsmål om hvordan man skal stille seg for å få et lån før det blir registrert en betalingsanmerkning, eller hvordan man kan få fjernet den fra sitt økonomiske rulleblad.

Søk lån før du får betalingsanmerkning

Det ikke alle er klar over er at det er en langsom prosess å registrere en betalingsanmerkning. Normalt skal kreditor ha innledet rettslige skritt i henhold til inkassoloven før det skjer.

Det betyr at du fortsatt har god tid på deg etter at en regning har forfalt, og også etter at den har blitt overført til et inkassoselskap.

Vurderer du å ta opp ytterligere lån i en slik situasjon, bør du søke så mye at du samtidig innfrir gjeld som er i ferd med å overføres til inkasso. Vi snakker da om en refinansiering. Se mer om det lenger ned.

Få fjernet betalingsanmerkningen

Betaler du kravet som ligger til grunn for anmerkningen, skal kreditor sørge for at den blir slettet så fort som mulig. Det vil ikke ligge igjen noe historikk etter anmerkningen i registrene, og den vil dermed ikke lenger være til hinder for at du får innvilget lån.

Har du pengene bør du derfor betale.

Unntak: Refinansiering med pant i bolig

Selv om en betalingsanmerkning gir normalt et avslag, finnes det långivere som kan gi deg lån med sikkerhet i egen eller andres bolig. Det er gjerne et vilkår at kravet bak betalingsanmerkningen innfris av det nye lånet. Vi snakker da om et refinansieringslån.

Lån på dagen 18 år

Aldersgrensen for å kunne stifte gjeld i Norge sammenfaller med myndighetsalderen, altså 18 år. Noen vil kanskje feire dagen med å ta opp et lån, men det er ikke alltid noen god ide å starte voksenlivet med å betale ned gjeld.

De fleste långivere har da også høyere aldersgrenser på sine lån, gjerne 23 eller 25 år.

Noen steder kan du likevel få lån når du er under 20 år, forutsatt at du har fast inntekt og oppfyller de øvrige betingelsene for å få lån i den aktuelle institusjonen.

Alternativer til lån på dagen

Det er også andre former for kreditt som kan være aktuelle ved et akutt pengebehov. De mest nærliggende er kredittkort, rammelån eller kontokreditt. Det disse har felles, er at når du først har fått innvilget dem er de tilgjengelige når du måtte ønske. Det er imidlertid noen ulemper heftet ved dem som gjør at du noen ganger bør vurdere et vanlig lån i stedet.

Kredittkort

De fleste har ett eller flere kredittkort i dag. Det inkluderer en kredittramme som alltid er tilgjengelig. Du må derfor ikke gjennom noen søknadsprosess for å få pengene.

Ulempen med å ha gjeld på kredittkortet, er at den løpende renten er mye høyere enn den som gjelder for forbrukslån på tilsvarende beløp.

Her kan det lønne seg å ta opp et vanlig lån i ettertid for å betale ut gjeld du har tatt opp på kredittkortet.

Rammelån

En annen måte er å søke om et rammelån med pant i egen bolig. Da får du en kredittramme du kan bruke av når du vil. Dette er praktisk når du for eksempel ønsker å pusse opp. En spesiell form for rammelån er pensjonistlån. Da kan pensjonistene utnytte den oppsparte verdien de har i boligen sin til å få litt ekstra å rutte med.

Rammelån kan være gunstig for å få rask tilgang på kreditt, men er altså forbeholdt de som har ledig sikkerhet innenfor 60 % av boligens verdi.

Les mer om Seniorlån og Rammelån

Kontokreditt

De fleste banker kan tillatte kontokreditt i tilknytning til din faste lønnskonto eller brukskonto.Normalt må du først søke om denne kreditten for å få opplyst kostnader og ramme.

En kontokreditt kan i likhet med kredittkort ha relativt høy rente. Det kan også bli en uvane å benytte seg av den litt for ofte. Et lån med en nedbetalingsplan vil ofte virke mer disiplinerende, og gjøre deg raskere gjeldfri.

Slik betaler du lånet tilbake

Når du ser etter lån på dagen, kan det virke som du ikke har tid til å tenke så mye over beslutningen om å ta opp lån.

Det bør du selvfølgelig gjøre. Det aller viktigste er å ha en god plan for hvordan du skal betale tilbake.

Det gjør du ved å ta en gjennomgang av økonomien din for å se hvor mye du kan disponere til betjening hver måned av et nytt lån. Deretter justerer du lengden på ønsket nedbetalingsplan slik at det månedlige betalingsbeløpet korresponderer med dette.

Dette kan du enkelt se ved å bruke lånekalkulatoren øverst til høyre på denne siden.

Refinansiering på dagen

Refinansieringslån er lån du kan søke med sikte på å betale ut gjeld du har fra før. Formålet med det er å redusere lånekostnadene eller redde økonomien ut av en krise med begynnende betalingsvanskeligheter.

Refinansieringslån du få både med og uten sikkerhet.

En refinansiering vil ta noe mer tid enn en vanlig lånesøknad ettersom man må innhente restsaldo på de fordringene som skal innfris i refinansieringen. Samtidig vil jo kanskje lånsøker ønske at det går litt fortere i de tilfeller vedkommende har trusler om inkasso liggende over seg.

De fleste kreditorer vil imidlertid gi henstand når de får opplyst at det er en søknad om refinansiering til behandling.

Det gir deg som lånesøker spillerom til å søke om ditt refinansieringslån flere steder i håp om å få tilbudet om det med de beste betingelsene. Da er det svært effektivt å søke gjennom Advisa hvor over 20 långivere kan gi sine tilbud på grunnlag av en eneste søknad fra deg.

Slik kan du låne penger via Advisa:


1. Fyll ut søknaden

2. Velg det beste tilbudet

3. Ferdig

Lån

Låne penger

Det er mange forskjellige lånetilbud på markedet i dag. Og det er enda flere aktører som tilbyr dem.

Her finner du en oversikt over de vanligste og mest praktiske lånetypene, og ikke minst en veiledning slik at du raskere finner fram til det beste lånet for deg ved å bruke Advisas metode.

Hva er et lån?

Med lån tenker vi først og fremst på pengelån.

Du tar opp et lån fra en av myndighetene godkjent finansieringsinstitusjon, altså en bank eller lignende.

Lånet skal betales tilbake i løpet av en viss tid. Det kalles nedbetalingstid.

Du må betale renter for det beløpet du skylder til enhver tid. Dette er den prisen banken tar for å låne deg pengene.

I tillegg må du betale for bankens administrasjon av lånet. Det inkluderer som regel etableringsgebyr og månedlige termingebyr.

Utover dette er det en rekke forskjellige lån, som forbrukslån, billån og boliglån.

Søk det beste lånet gjennom Advisa

Fordelen med å søke akkurat ditt lån på Advisa er at vi sammenligner over 20 långivere for å kunne gi deg det beste tilbudet med de laveste rentene.

Det gjør at du sparer tid ved at du ikke behøver å søke mer enn ett sted, og at du gis mulighet til å få en mye lavere rente enn du ellers ville fått.

Er du i tvil om hvilket lån du skal velge, kan du alltid høre med våre kvalifiserte kunderådgivere.

Advisa har formidlet gode lån til over 263 000 lånsøkere over hele Norden. Søk lån hos oss og få de beste betingelsene.

Forbrukslån - lån til hva du vil

Det mest ukompliserte lånet du kan søke om er et forbrukslån.

Du trenger ikke å stille sikkerhet for et forbrukslån, og du kan stort sett bruke det til det du ønsker.

Rente på forbrukslån fastsettes individuelt for hver lånsøker fra den enkelte låneinstitusjon. Det kan derfor lønne seg å få søknaden behandlet flere steder.

På Advisa kan du søke om forbrukslån fra 5 000 til 600 000 kroner med en løpetid på inntil 5 år.

Refinansiering - samle flere lån

Refinansiering betyr at du tar opp et lån i den hensikt å bruke det til å innfri andre lån og gjeld du måtte ha.

Målet med en refinansiering er at du ønsker å spare penger ved å få lavere rente og færre gebyrer. For mange er det også mer oversiktlig når de får kun en långiver å forholde seg til.

Typiske dyre gjeldsposter det lønner seg å refinansiere er smålån og kredittkort. Det kan noen ganger også være fornuftig å inkludere andre forbrukslån og fakturagjeld (som en ubetalt strømregning du har problemer med).

Du kan få en nedbetalingstid på 15 år når du refinansierer.

Advisa samarbeider med flere långivere som kan gi gunstige tilbud på refinansieringslån.

Billån - realiser drømmen om ny bil

Billån er lån spesielt dedikert til å finansiere bilkjøp. Tilsvarende lån kan brukes til kjøp av andre kjøretøy, som motorsykkel eller caravan.

Et tradisjonelt billån krever sikkerhet i kjøretøyet. Jo mer egenkapital du skyter inn, desto lavere rente kan du fåt.

Långiver kan kreve at det tegnes kasko eller delkasko forsikring på bilen du kjøper. De skal også godkjenne et eventuelt videresalg så lenge de har pant i bilen.

Du kan også søke om lån uten sikkerhet for å kjøpe bil. Da slipper du disse rådighetsbegrensningene.

Lån uten sikkerhet - du velger formålet

Lån uten sikkerhet betyr at du ikke behøver å stille pant for å få lånet. Et eksempel på lån med sikkerhet er et vanlig boliglån. Betaler du ikke her, vil långiver kunne kreve at boligen selges for at lånet innfris.

Lån uten sikkerhet vil ha høyere rente enn et lån med sikkerhet. På den andre siden vil du ha mer frihet til hva du vil bruke det til enn med et lån som er bundet opp til et bestemt kjøp.

På Advisa finner du et stort utvalg av långivere som tilbyr lån uten sikkerhet til gunstige renter. Søk lån i dag og få tilbud fra samtlige. Deretter sammenligner du tilbudene. Rask behandling av lånesøknaden er et must. Noen ganger er det slik at du trenger å låne penger fort.

Advisa har skjært bort alle unødvendige og tidkrevende deler av søknadsprosessen. Du skal være sikret å få raske svar fra alle våre långivere før du tar en avgjørelse.

Du vil normalt få svar samme dag eller dagen etter at du søkte. Du signerer med BankID på nett, og pengene vil være på din konto i løpet av 2-3 virkedager..

Boliglån - bedre å eie enn å leie

Boliger blir dyrere og dyrere. Det er de færreste som har pengene klare på konto til å kjøpe seg et sted å bo.

Boliglån karakteriseres ved at de har sikkerhet i boligen du kjøper. De har også hatt historisk lav rente de senere årene. Boliglån gis først og fremst av de store bankene og sparebankene.

Har du nedbetalt en del på boliglånet, er det mulig å låne den opp ytterligere. Det kan være du trenger penger til oppussing eller ønsker å refinansiere annen gjeld du har.

Hvordan søke lån

Alle som har fylt 18 år kan søke om lån i Norge.

Søknaden sendes inn elektronisk via et søknadsskjema som du finner her på Advisa. Her oppgis personalia og opplysninger om inntekter, utgifter, formue og gjeld.

Disse tallene er grunnlaget for en kredittvurdering av deg. Denne vurderingen gir svar på om du får lån, hvor mye du kan i lån og som regel også hvor høy rente du får på lånet.

Hvis du får avslag på lånet i første omgang, kan du styrke søknaden ved å legge til en medsøker, si opp kredittkort du ikke bruker eller ta en ekstrajobb for å få mer inntekter.

Bemerk at en betalingsanmerkning i de fleste tilfeller er en direkte avslagsgrunn. Den bør derfor vekk før du sender lånesøknaden. Anmerkningen skal slettes ved betaling av kravet.

Forbrukslån på dagen

Forbrukslån er lån uten sikkerhet, i motsetning til for eksempel boliglån hvor boligen selv tjener som sikkerhet.

Søker du lån uten sikkerhet på dagen, er det noen ting du bør kjenne til som er spesifikke for disse lånene.

Det inkluderer

  • fastsetting av rente
  • lånebeløp
  • nedbetalingstid

Renten

Lån på dagen uten sikkerhet vil ha høyere rente enn boliglånet ditt. Det er prisen banken tar for å gi lån uten et pant eller annen sikkerhet som kan realiseres dersom du ikke betaler.

Men det er også store forskjeller på lånerente du kan bli tilbud på et forbrukslån!

Det er en vurdering av din personlige økonomiske situasjon (kredittvurdering) som avgjør hvilken rente den enkelte bank velger å gi deg på lånet ditt. (Les mer om kredittvurdering under avsnittet Slik vurderer banken søknaden din).

Kredittvurderingen kan imidlertid gi ulike utslag hos de forskjellige långiverne. Du vil ofte få lavere rente et annet sted enn hos akkurat den første og beste banken du søker i.

Derfor bør du søke flere steder samtidig. Advisa gjør den jobben for deg ved å videreformidle din ene søknad til oss til våre over 20 samarbeidende banker og kredittinstitusjoner.

Lånebeløpet

Det er opptil den enkelte långiver å vurdere om du kan få lån utbetalt på dagen. Det er en del av kredittvurderingen.

Det høyeste lånet du kan få uten sikkerhet er satt til 600 000 kroner hos de fleste långivere.

Det er også offentlige føringer på at kredittinstitusjoner ikke bør gi lån som fører til at den totale gjeldsbelastningen overstiger 5 ganger brutto årsinntekt hos lånsøkeren.

Det betyr at dersom du har 600 000 kroner i årslønn, kan du maksimalt ha en totalgjeld på 2,5 millioner, inkludert boliglån og studielån.

Bankene kan imidlertid fravike denne regelen for en mindre del av sin utlånsportefølje. Har du ellers god betjeningsevne, kan du fortsatt søke.

Nedbetalingstiden

Nedbetalingstiden på lånet ditt er det som avgjør hvor mye du skal betale per måned. Desto lenger nedbetalingstid, jo lavere blir det månedlige terminbeløpet. Du bør derfor ta en grovregning på hvor mye du kan betale på lånet, og så be om en løpetid som passer med dette.

Samtidig bør du være oppmerksom på at de totale lånekostnadene øker med lengre betalingstid. Rentene vil jo påløpe i tilsvarende tid.

For et forbrukslån på dagen er det imidlertid en maksgrense på fem år. Denne kan unntaksvis fravikes av långiver dersom du får betalingsproblemer underveis.

Dersom lånet skal brukes til refinansiering av annen gjeld, har du mulighet til å få en nedbetalingstid på inntil 15 år.

Smålån på dagen

Smålån er som regel også lån uten sikkerhet, men på mindre beløp. Det er ingen fast grense på hva som kan defineres som smålån, men de fleste långivere bruker begrepet om lån under 50 000 kroner.

Det er også som långivere som tilbyr mikrolån og sms-lån på dagen. Dette er gjerne smålån i det nedre spekteret.

Det er ingen formelle forskjeller på smålån og vanlige forbrukslån, men i praksis vil mindre lån ha høyere rente og kortere nedbetalingstid.

Långivere vil ofte reklamere at du får penger raskt når du søker om smålån. Det betyr imidlertid ikke at de slurver med den før omtalte kredittvurderingen. Den kan kanskje gå smidigere ettersom et lite lån ikke vil belaste økonomien din nevneverdig, men det vil fortsatt sjekkes blant annet om du har en betalingsanmerkning.

Boliglån på dagen

Du kan nok ikke regne med å låne penger på dagen når du skal kjøpe bolig. Til det er det en rekke formaliteter og godkjenninger som må gjøres.

I tillegg til bankenes kredittvurderinger og utbetalingsrutiner kommer også en vurdering av og notering av pantet.

Du må også først finne boligen du vil kjøpe, og gå gjennom en budrunde. I slike tilfeller er det vanlig først å søke om et lånetilsagn. Det betyr at kredittvurderingen er unnagjort og at du vet hvor mye du kan få låne. Det som gjenstår er at banken godkjenner pantet.

Ved endelig godkjenning må banken også sikre at andre heftelser på boligen blir slettet ved utbetaling, og at deres pant blir notert på ønsket prioritet. Dette krever litt koordinering som må ordnes av eiendomsmegler.

Banken vil foreta utbetaling direkte til selgeren når lånet endelig er godkjent.

Boliglån vil ha lavere renter og muligheter for lengre nedbetalingstid enn smålån og andre lån uten sikkerhet.

Fordeler og ulemper med lån på dagen

De fleste kredittinstitusjoner reklamerer ikke med lån på dagen. Normalt bør et låneopptak være en gjennomtenkt beslutning. Å ta opp en lån på impuls til noe du egentlig ikke trenger, er ikke det.

Forbrukerrådet er heller ikke veldig glad hvis bankene annonserer at de gir lån på dagen. Det senker terskelen for å ta opp lån man ikke trenger, og medfører at gjelden i private husholdninger øker.

Det er likevel tilfeller det er helt rasjonelt, og kanskje rett og slett nødvendig med en rask kreditt. Under lister vi opp noen typiske situasjoner hvor folk tar opp lån for å få penger utbetalt på dagen.

Bilen må på verksted

Mange av oss er avhengig av et fremkomstmiddel i det daglige. Dersom det skjer noe med bilen blir det totalt sammenbrudd. Kjøring til jobben, handling, henting og bringing av barn blir et problem. Alternativet kan være bruk av drosje med tilhørende kostnader.

Bilen bør altså fikses så fort som mulig, og verkstedene gir ikke kreditt. I slike tilfeller er det nyttig å ha lett tilgang på lån.

Hvitevarene går i stykker

Kjøleskap, komfyr, vaskemaskin og fryser har normalt en fem års garanti. Blir de eldre enn dette er det ikke alltid det lønner seg å reparere dem.

Hvitevarer er noe vi normalt ikke kan klare oss uten. Maten blir ødelagt, klærne forblir uvasket og du må kjøpe måltider på restaurant. Den billigste løsningen er å kjøpe nytt så fort som mulig. Har du ikke de nødvendige midlene på konto, trenger du lån. En buffer mot uforutsette utgifter Noen er svært bekymret for at en uforutsett kostnad skal velte hele budsjettet. Det kan være et av eksemplene ovenfor, som hvitevarer som går i stykker eller biler som må på verksted. Det kan også være en sjokkerende strømregning som forfaller like før julehandelen tar til.

For enkelte er det en trygghet å ha pengene klare dersom dette skulle oppstå, i stedet for å søke om et lån når det skjer. Det er imidlertid ikke så veldig økonomisk å låne for å sette på en bruks- eller sparekonto med en innskuddsrente som er lavere enn den du har på lånet du betaler på.

Da er det bedre å søke om lån på dagen det øyeblikket situasjonen oppstår..

Et godt tilbud

Det kan du hende du kommer over et godt tilbud av tidsbegrenset art. Det kan være drømmeferien som blir annonsert i akkurat det rette øyeblikket, eller det kan være et kupp på hagemøbler fordi kjøpesenteret vil kvitte seg med varer før vintersesongen.

Forutsatt at dette er noe du ville brukt penger på uansett, er det fullt berettiget å ta opp et raskt lån til formålet.

Slik vurderer banken lånesøknaden

For å ha et visst innsyn i tidsbruken ved søknad, og for å forstå at det ikke alltid er mulig med kreditt lån på dagen, må vi vite hvordan bankene jobber.

Det begynner med mottaket av din søknad, som i dag normalt skjer på nett. Systemet vil ofte gi deg beskjed umiddelbart dersom det er noen mangler i søknaden som må fikses.

Likevel er det lurt å være litt ekstra oppmerksom i tiden etter innsending i tilfelle det blir bedt om ytterligere opplysninger. Rask respons fra deg gir kortere behandlingstid.

Deretter vil det bli foretatt en kredittsjekk. Det betyr en vasking av dine opplysninger opp mot det som registrert på deg hos skatteetaten, i gjeldregistrene og hos kredittopplysningsbyråene. Det sistnevnte inkluderer informasjon om du har betalingsanmerkninger.

Kredittsjekken ender i en kredittscore. God score betyr at du får det lånebeløpet du søker om til en relativ god rente. Lavere score gir lavere lån, høyere rente og i enkelte tilfeller også avslag.

Det fleste av disse prosessene er automatiserte, Det betyr at det skjer ganske umiddelbart etter at du har søkt.

Raskere utbetaling med BankID

En faktor som gjør at folk kan få lån mye raskere i dag er muligheten til å signere med BankID.

Det betyr at du ikke lenger må undertegne et gjeldsbrev i to vitners nærvær. Den innlagte koden i BankID identifiserer deg greit som person og forplikter deg likeledes

Prinsipielt ikke er noe i veien for å gi deg lån på minuttet etter at banken har mottatt denne. De fleste reserverer seg likevel med at utbetaling kan skje neste virkedag etter at denne formaliteten er oppfylt.

Lån på dagen med betalingsanmerkninger

Det er mange som spør om de kan få lån dersom de har betalingsanmerkning. Det klare utgangspunkt hos så godt som samtlige långivere er at de vil gi avslag på et nytt lån dersom man har en slik anmerkning.

Det blir ofte et spørsmål om hvordan man skal stille seg for å få et lån før det blir registrert en betalingsanmerkning, eller hvordan man kan få fjernet den fra sitt økonomiske rulleblad.

Søk lån før du får betalingsanmerkning

Det ikke alle er klar over er at det er en langsom prosess å registrere en betalingsanmerkning. Normalt skal kreditor ha innledet rettslige skritt i henhold til inkassoloven før det skjer.

Det betyr at du fortsatt har god tid på deg etter at en regning har forfalt, og også etter at den har blitt overført til et inkassoselskap.

Vurderer du å ta opp ytterligere lån i en slik situasjon, bør du søke så mye at du samtidig innfrir gjeld som er i ferd med å overføres til inkasso. Vi snakker da om en refinansiering. Se mer om det lenger ned.

Få fjernet betalingsanmerkningen

Betaler du kravet som ligger til grunn for anmerkningen, skal kreditor sørge for at den blir slettet så fort som mulig. Det vil ikke ligge igjen noe historikk etter anmerkningen i registrene, og den vil dermed ikke lenger være til hinder for at du får innvilget lån.

Har du pengene bør du derfor betale.

Unntak: Refinansiering med pant i bolig

Selv om en betalingsanmerkning gir normalt et avslag, finnes det långivere som kan gi deg lån med sikkerhet i egen eller andres bolig. Det er gjerne et vilkår at kravet bak betalingsanmerkningen innfris av det nye lånet. Vi snakker da om et refinansieringslån.

Lån på dagen 18 år

Aldersgrensen for å kunne stifte gjeld i Norge sammenfaller med myndighetsalderen, altså 18 år. Noen vil kanskje feire dagen med å ta opp et lån, men det er ikke alltid noen god ide å starte voksenlivet med å betale ned gjeld.

De fleste långivere har da også høyere aldersgrenser på sine lån, gjerne 23 eller 25 år.

Noen steder kan du likevel få lån når du er under 20 år, forutsatt at du har fast inntekt og oppfyller de øvrige betingelsene for å få lån i den aktuelle institusjonen.

Alternativer til lån på dagen

Det er også andre former for kreditt som kan være aktuelle ved et akutt pengebehov. De mest nærliggende er kredittkort, rammelån eller kontokreditt. Det disse har felles, er at når du først har fått innvilget dem er de tilgjengelige når du måtte ønske. Det er imidlertid noen ulemper heftet ved dem som gjør at du noen ganger bør vurdere et vanlig lån i stedet.

Kredittkort

De fleste har ett eller flere kredittkort i dag. Det inkluderer en kredittramme som alltid er tilgjengelig. Du må derfor ikke gjennom noen søknadsprosess for å få pengene.

Ulempen med å ha gjeld på kredittkortet, er at den løpende renten er mye høyere enn den som gjelder for forbrukslån på tilsvarende beløp.

Her kan det lønne seg å ta opp et vanlig lån i ettertid for å betale ut gjeld du har tatt opp på kredittkortet.

Rammelån

En annen måte er å søke om et rammelån med pant i egen bolig. Da får du en kredittramme du kan bruke av når du vil. Dette er praktisk når du for eksempel ønsker å pusse opp. En spesiell form for rammelån er pensjonistlån. Da kan pensjonistene utnytte den oppsparte verdien de har i boligen sin til å få litt ekstra å rutte med.

Rammelån kan være gunstig for å få rask tilgang på kreditt, men er altså forbeholdt de som har ledig sikkerhet innenfor 60 % av boligens verdi.

Les mer om Seniorlån og Rammelån

Kontokreditt

De fleste banker kan tillatte kontokreditt i tilknytning til din faste lønnskonto eller brukskonto.Normalt må du først søke om denne kreditten for å få opplyst kostnader og ramme.

En kontokreditt kan i likhet med kredittkort ha relativt høy rente. Det kan også bli en uvane å benytte seg av den litt for ofte. Et lån med en nedbetalingsplan vil ofte virke mer disiplinerende, og gjøre deg raskere gjeldfri.

Slik betaler du lånet tilbake

Når du ser etter lån på dagen, kan det virke som du ikke har tid til å tenke så mye over beslutningen om å ta opp lån.

Det bør du selvfølgelig gjøre. Det aller viktigste er å ha en god plan for hvordan du skal betale tilbake.

Det gjør du ved å ta en gjennomgang av økonomien din for å se hvor mye du kan disponere til betjening hver måned av et nytt lån. Deretter justerer du lengden på ønsket nedbetalingsplan slik at det månedlige betalingsbeløpet korresponderer med dette.

Dette kan du enkelt se ved å bruke lånekalkulatoren øverst til høyre på denne siden.

Refinansiering på dagen

Refinansieringslån er lån du kan søke med sikte på å betale ut gjeld du har fra før. Formålet med det er å redusere lånekostnadene eller redde økonomien ut av en krise med begynnende betalingsvanskeligheter.

Refinansieringslån du få både med og uten sikkerhet.

En refinansiering vil ta noe mer tid enn en vanlig lånesøknad ettersom man må innhente restsaldo på de fordringene som skal innfris i refinansieringen. Samtidig vil jo kanskje lånsøker ønske at det går litt fortere i de tilfeller vedkommende har trusler om inkasso liggende over seg.

De fleste kreditorer vil imidlertid gi henstand når de får opplyst at det er en søknad om refinansiering til behandling.

Det gir deg som lånesøker spillerom til å søke om ditt refinansieringslån flere steder i håp om å få tilbudet om det med de beste betingelsene. Da er det svært effektivt å søke gjennom Advisa hvor over 20 långivere kan gi sine tilbud på grunnlag av en eneste søknad fra deg.

 kr
5000
150000
600000
3370 kr

JEG VIL REFINANSIERE LÅN
Når jeg sammenligner godkjenner jeg personvernerklæring, brukeravtale og bekrefter at jeg er norsk statsborger.
Eksempel: Renten er variabel og settes individuelt. 150 000 kr over 5 år, nom. 11,9 %, eff. 13,17 % kost. 52 206 kr, tot. 202 206 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
trustedTrygt og sikkert

Advisa samarbeider med 19 långivere

Vis mer

Hva sier kundene våre?

Vanlige spørsmål